top of page

Vlooien en andere parasieten … ik krijg nu al de kriebels

Foto van schrijver: Cat's PreciousCat's Precious

Parasieten

Parasieten is de verzamelnaam voor o.a. vlooien, teken, mijten, luizen (ectoparasieten, zijn uitwendig aanwezig) en o.a. wormen (endoparasieten, zijn inwendig aanwezig).

Zij leven samen met een ander organisme, de gastheer, en zijn afhankelijk van deze gastheer om te overleven en zich voort te planten. De gastheer kan veel hinder ondervinden van deze parasieten en kan ook ziek worden. Ze leven op de huid of in de darm van de gastheer.


Vroeger dacht men dat vlooien en teken enkel in de zomer voor problemen kunnen zorgen, maar door de temperatuur wijzigingen en de klimaatopwarming, vind je ze het ganse jaar door en kunnen ze ook in de winter en de koudere maanden heel vervelend zijn voor je diertje en voor jou.


Vlooien

Een vlooienplaag is heel vervelend voor je diertje. De vlo nestelt zich tegen de huid en gaat bloed drinken. Je diertje gaat meestal heel veel jeuk hebben en gaan krabben. Bij een erge vlooienplaag kan je diertje ook ziek worden.

Vlooien kunnen ook andere ziektes overbrengen op je diertje, zoals Bartonella (een bacterie, ook gekend als de kattenkrabziekte) of lintwormen (door het eten van een besmette vlo).


Wanneer je vlooien of vlooienkaka in de vacht van je diertje ziet, handel dan direct. Een vlooienplaag wil je echt niet. Er bestaan goede producten op de markt die je preventief kan inzetten om je diertje en je omgeving te beschermen. Haal het product liefst bij de dierenarts, zij hebben de meest recente en meest werkbare producten in huis. Vlooien kunnen nl immuun worden tegen bepaalde producten die al een tijdje op de markt zijn en deze doden meestal de vlo niet. Heb je meerdere dieren in huis, behandel dan zeker elk diertje, ook al komen ze niet in contact met elkaar! Vlooien en vlooieneitjes kunnen zicht vastplakken aan je kleren en schoenen zodat je toch ook de andere diertjes en de omgeving kan besmetten.


Gebruik het juiste product voor de juiste diersoort!


Er zijn producten die enkel preventief werken tegen vlooien, maar er zijn er ook die tegelijk wormen en teken aanpakken.

Vraag raad aan je dierenarts, hij of zij kan je het juiste product aanbieden, naargelang de situatie.

Er bestaan ook vlooienbandjes die meerdere maanden werkzaam zijn. Vraag ook hier raad aan je dierenarts.

 

En dan heb je nog pilletjes Vlo Kill. Dit kan aanvullend gegeven worden als je toch een levende vlo in de vacht ziet. Dit product werkt al binnen de 15 minuten en doodt de vlo binnen de 6 uur. Dit kan oraal gegeven worden of je verbrijzelt het pilletje en mengt het door wat natvoer.

Gebruik ook hier het juiste product voor de juiste diersoort.


Tip wanneer je pilletjes/medicijntjes moet geven aan je diertje: doe wat lauw water bij het natvoer, zo komt de geur van het vlees of de vis in het natvoer meer vrij. Vooral bij katjes kan dit helpen want zij vangen soms de geur van het pilletje op en gaan het natvoer dan misschien niet willen eten. Je kan dit ook toepassen bij droogvoer door de korreltjes en het pilletje te pletten in wat lauw water.


Cyclus van een vlo

  • Volwassen vlooien op je diertje worden van buiten meegenomen of ze komen uit vlooienpoppen in je huis. Door het drinken van bloed van je diertje, planten ze zich voort (binnen de 24u). De vrouwelijke vlooien gaan dagelijks enkele 10-tallen eitjes leggen in de vacht van je diertje. Een volwassen vlo leeft zo’n 2 tot 4 weken.

  • Vlooieneitjes vallen na een paar uur uit de vacht van je diertje en komen zo overal in huis terecht. Uit de eitjes komen vlooienlarven. Van eitje tot larve: 2 tot 14 dagen.

  • Vlooienlarven voeden zich met de uitwerpselen van de volwassen vlo en de huidschilfers van je diertje. De larven kruipen in hoekjes en kieren van je huis en vormen zich om tot vlooienpoppen. Van larve tot pop: 5 tot 60 dagen.

  • Vlooienpoppen liggen vaak lang te wachten in je huis en zijn vaak ongevoelig voor vlooienbestrijdingsmiddelen. Ze gaan wachten tot ze een geschikte gastheer vinden, je diertje, dan komt uit de pop een nieuwe volwassen vlo. Vlooienpoppen kunnen tot 2 jaar overleven in de omgeving.


Slechts 5% van de vlooien zitten op het diertje. De andere 95% bevindt zich in de omgeving. Dit zijn de eitjes, larven en poppen.

Het is dan ook superbelangrijk, wanneer je vlooien en vlooienkaka in de vacht van je diertje ziet, dat je niet enkel je diertje gaat behandelen, maar dat je ook heel de omgeving schoonmaakt en ontsmet. Stofzuig alle ruimtes waar je diertje komt, stofzuig goed in hoeken en kiertjes en was alle dekentjes, kussentjes, mandjes. Was zeker ook je beddengoed wanneer je diertje in je slaapkamer komt. Maak telkens het opvangreservoir van de stofzuiger leeg in een goed afsluitbare zak en gooi die direct weg in je afvalcontainer. Je kan ook omgevingsspray in de zak spuiten, vooraleer je deze weg gooit. Vergeet ook je wagen niet!


Hoe weet je dat er vlooienkaka in de vacht zit?

Vlooien ga je al snel zien in de vacht van je diertje. Soms zie je ze zo in de vacht lopen, soms zitten ze dicht tegen de huid aan om bloed te drinken. Doe de haren wat opzij om goed de huid te kunnen zien.

Vlooienkaka is moeilijker te herkennen met het blote oog.

Vlooienkaka kan al snel verward worden met korreltjes aarde, zeker wanneer je diertje ook buiten komt. Om zeker te zijn, neem je een wit stukje keukenpapier, je neemt wat van die donkere korreltjes uit de vacht en legt ze op het papiertje, je maakt het papiertje vochtig of je maakt je vinger nat en wrijft de korreltjes uit. Wordt je papiertje rood-bruin, dan is het vlooienkaka! Neem dan direct actie!


Vlooien kunnen ook mensen bijten

Als je een vlooienplaag in huis hebt, dan kan je zelf ook gebeten worden. De vlo gaat je bloed drinken maar gaat zich gelukkig niet kunnen voortplanten na het drinken van mensenbloed. Maar sommige personen kunnen wel allergisch reageren op een vlooienbeet. Je krijgt dan een bultje ter grootte van een puistje wat verschrikkelijk kan jeuken. Een crème of spray tegen insectenbeten kan verlichting geven. Als je gevoelig bent tegen insectenbeten en allergisch reageert, zorg dan dat je altijd een crème of spray in huis hebt. En vooral, probeer zo weinig mogelijk te krabben.


Stappenplan vlooienbestrijding

Stap 1: behandel je diertje met een vlooien dodend product

  • Raadpleeg je dierenarts voor het gepaste product om de vlooien te bestrijden.

  • Producten die vrij te verkrijgen zijn in dierenspeciaalzaken of online, doden meestal de vlooien niet. Vlooien kunnen ook immuun worden wanneer het product reeds lange tijd op de markt is. Dit geeft een vals gevoel van veiligheid

  • Gebruik geen anti-vlooienmiddelen voor honden op je katjes. Anti-vlooienmiddelen op basis van pyrethroid-stoffen zoals permethrine (en sommige aanverwante middelen) zijn toxisch voor katjes. Zij kunnen van het likken van deze stoffen, van zichzelf of van andere behandelde dieren, vergiftigd worden en in toxische shock geraken en sterven. De symptomen zijn epileptische aanvallen, trillen, kwijlen, ongelijke of vergrote pupillen. Heb je dus zowel honden als katten, gebruik dan het juiste product voor elk dier en zet de diertjes uit elkaar wanneer er risico is dat het katje aan de hond zou likken.


Stap 2: behandel je diertje preventief tegen vlooien

  • Onderstaand schema geeft je een indicatie om de hoeveel tijd je je diertje het beste preventief behandeld

  • Volg hierbij ook het advies van je dierenarts

  • Let op met kittens en puppy's: de dosering is hierbij anders dan bij volwassen dieren, vraag raad aan je dierenarts


Stap 3: behandel alle dieren in huis, ook al komen ze niet in contact met elkaar

  • Vlooien en vlooieneitjes kunnen zich vastkleven aan je kleren en schoenen zodat je ze overal in huis kan meenemen (ook naar andere huizen !)


Stap 4: gebruik een vlooienkam om de eitjes en vlooienkaka uit de vacht te verwijderen

  • Vlooieneitjes zijn niet zichtbaar met het blote ook, maar ze zitten er wel

  • Vlooienlarven voeden zich met de vlooienkaka, dus zolang er vlooienkaka in de vacht zit kunnen de larven overleven

  • Een vlooienshampoo werkt minder goed, ze hebben enkel een afstotend effect


Stap 5: behandel ook de omgeving, kussentjes, dekentjes, matten, zetels, beddengoed, vergeet ook je auto niet

  • Vlooieneitjes, larven en poppen verstoppen zich het liefst in hoekjes en kieren op warme plaatsen, stofzuig dus zeker ook langs plinten en in kieren

  • Alles wat je kan wassen stop je in de wasmachine, wassen op 60°, vergeet ook je kleding niet!

  • Gebruik een omgevingsspray, deze maakt de vlo onvruchtbaar zodat ze zich niet meer kan voortplanten


Stap 6: wanneer je diertje krabletsels heeft, kan de huid bacterieel geïnfecteerd geraken, raadpleeg je dierenarts voor een gepaste behandeling of zalf.

Honingzalf kan helpen bij jeuk





Heb je vragen of heb je hulp nodig voor de vachtverzorging van je katje?

Stuur een mail naar catsprecious@gmail.com

of WhatsApp naar 0473 42 82 56

Ik help je graag verder !

Liefs Annick


23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page